Putin: Pokud Ukrajina nezaplatí za plyn, Rusko zastaví dodávky

05.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 5. března (ČTK) - Rusko zastaví dodávky plynu na Ukrajinu i tranzit do Evropské unie, pokud Kyjev do 7. března nedodá splatnou částku za únorové dodávky suroviny. Řekl to dnes podle agentury Interfax ruský premiér Vladimir Putin po incidentech v kancelářích ukrajinských plynárenských podniků. Ukrajinská plynárenská a ropná společnost Naftogaz dnes sdělila, že splatí celou dlužnou částku ještě dnes.

"Pokud důsledkem akcí státních bezpečnostních orgánů a zatčení řady činitelů bude to, že nedojde platba (za ruské dodávky plynu), povede to k zastavení našich energetických dodávek zákazníkům na Ukrajině i zákazníkům v Evropě," prohlásil Putin. Ukrajina je hlavní exporní trasou ruského plynu do Evropy.

Mluvčí Naftogazu dnes uvedl, že podnik dokončí platbu za únorové dodávky plynu z Ruska na konto ruského Gazpromu ještě dnes. Většina účtu byla pode něj splacena již ve středu.

Naftogaz a Gazprom vyjádřily ve středu obavy z toho, že zbytek platby by mohla zmařit středeční razie ukrajinských bezpečnostních sil v ústředí Naftogazu. To by mohlo vést k dalšímu sporu o plyn s Ruskem, který byl v lednu příčinou dvoutýdenního přerušení dodávek přes Ukrajinu do Evropy.

Západní i ruská média vidí ve středečním incidentu další projev mocenského boje mezi prezidentem Viktorem Juščenkem a předsedkyní vlády Julijí Tymošenkovou. Dnes se vyšetřovatelé ukrajinské státní bezpečnosti SBU pokusili vniknout do úřadoven společnosti Ukrtransgaz, která jako dceřiná společnost Naftogazu provozuje ukrajinské plynovody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK