Inflace podle odhadů v únoru klesla, nezaměstnanost ale roste

05.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. března (ČTK) - Inflace v únoru podle většiny analytiků oslovených ČTK dále klesala, a to na 1,9 až 2,1 procenta. Růst cen způsobily především kvůli slábnoucí koruně dražší pohonné hmoty, naopak levnější byly potraviny nebo oděvy. Během roku by měla inflace nadále klesat až k jednomu procentu, odhadují ekonomové. V lednu činila meziroční inflace 2,2 procenta.

Naopak nezaměstnanost kvůli ekonomické krizi v únoru ve srovnání s předchozími roky rostla. Analytici odhadují, že počet nezaměstnaných překročil hranici 400.000, což je nejvíce od dubna 2007. Nezaměstnanost tak stoupla na 6,9 až 7,1 procenta z lednových 6,8 procenta.

"Únorovou inflaci ovlivnily především dražší pohonné hmoty. Stranou nezůstaly ani zájezdy, které s vrcholící zimní sezonou vždy zdražují. Levnější byly naopak v únoru potraviny a dále pak i oblečení z titulu sezonních výprodejů," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Na inflaci nyní působí podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka dva protichůdné trendy, a to hospodářská recese a kurz koruny. Recese snižuje poptávku a omezuje tlak na růst mezd, a tím i cen. Naopak slábnoucí koruna zdražuje dovážené zboží. "Nicméně recese vliv kurzu na inflaci omezuje. V červenci či srpnu by se měla inflace snížit téměř k nule," upozornil.

Naopak vyšší inflaci odhaduje analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek, podle kterého stoupla až na 2,3 procenta. "Meziroční inflace se zvýšila oproti lednu o desetinu procentního bodu, když k obvyklému únorovému zvýšení cen letos přibyl razantní růst cen pohonných hmot," uvedl.

Únorová nezaměstnanost pak podle analytiků kvůli ekonomické recesi rostla. "V únoru sice obvykle nezaměstnanost klesá či v horším případě stagnuje, avšak letošní rok je zcela výjimečným. Firmy zpočátku reagovaly na recesi především propouštěním zahraničních agenturních zaměstnanců, avšak v posledních třech měsících začaly ve velkém propouštět i domácí," upozornil Dufek.

Zatímco loni v únoru míra nezaměstnanosti poklesla o dvě desetiny procentního bodu, letos o dvě desetiny procentního bodu podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory vzrostla. "Očekáváme, že míra nezaměstnanosti tak v únoru činila sedm procent a ještě dále poroste," odhadl.

Ke konci roku by mohlo být podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské bez práce více než půl milionu lidí. Podle Marka by tak měla nezaměstnanost ke koci roku stoupnout na 7,8 procenta, přičemž jen za letošek by mělo přibýt 100.000 nezaměstnaných.

Údaje o inflaci zveřejní v pondělí Český statistický úřad a údaje o nezaměstnanosti ministerstvo práce a sociálních věcí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK