ÚOHS pokutoval Berana a VTK GROUP za kontrolu Vítkovice Holding

05.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. března (ČTK) - Antimonopolní úřad (ÚOHS) uložil pořádkovou pokutu 100.000 korun podnikateli Davidu Beranovi a 50.000 korun společnosti VTK GROUP za to, že vykonávali společnou kontrolu nad společností Vítkovice Holding (VH). Pokutované subjekty tak činily, aniž by podaly návrh na zahájení řízení o povolení spojení soutěžitelů a vyčkaly rozhodnutí o této fúzi, řekl předseda ÚOHS Martin Pecina. Udělení pokuty je pravomocné.

ÚOHS se případ prošetřoval na základě obdrženého podnětu, zabýval se převodem pětiprocentního podílu akcií VH na Davida Berana, který již v této firmě vlastnil 45 procent akcií. "Přitom bylo zjištěno, že toto navýšení představuje vznik společné kontroly nad VH ze strany Davida Berana a společnosti VTK GROUP. Přestože nepožádali u ÚOHS o povolení spojení, začali na valné hromadě VH vykonávat svá akcionářská práva nad touto společností," řekl Pecina.

Antimonopolní úřad mohl uložit pokutu až ve výši 10 procent z čistého obratu dosaženého účastníky řízení. Vzal ale v potaz, že se jedná o doposud neposuzovaný typ správního deliktu a sankci proto stanovil v symbolické výši. Rozdílná výše pokuty vyplývá ze skutečnosti, že fúze byla iniciativou Berana, který navíc o převodu akcií informoval VTK GROUP až se značným prodlením.

Akcie VH nyní patří celkem třem subjektům - pět procent akcií získala letos v únoru firma Reyford Limited se sídlem na ostrově Man, 50 procent akcií vlastní VTK GROUP a zbývajících 45 procent akcií VH patří jejímu generálnímu řediteli Janu Světlíkovi.

O akcie VH vedou dlouhodobě řadu sporů podnikatelé Světlík, Beran a firma KKCG Industry podnikatele Karla Komárka. Arbitrážní soud tyto akcie přiřkl loni v lednu Světlíkovi. Od té doby leží akcie v soudní úschově u okresního soudu Praha-východ.

Vítkovice Holding je zastřešující společnost strojírenské skupiny se 26 společnostmi, které generují roční obrat 20 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK