Gandalovič slíbil podporu chovatelům skotu, podle AK je malá

05.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 5. března (ČTK) - Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) přislíbil na sněmu Agrární komory ČR (AK) pomoc chovatelům dojného skotu, kteří se potýkají s existenčními problémy kvůli propadu výkupních cen mléka. Jeho návrh ale vedení AK označilo za nedostatečný. Ministr zase považuje za nereálný požadavek komory. Shoda na vyřešení problému, k čemuž zemědělci v úterý vyzvali Gandaloviče v otevřeném dopise, tak zatím nepadla.

Gandalovič na sněmu řekl, že chovatelé dojného skotu by mohli letos získat 400 až 500 milionů korun z evropského záchranného balíčku. "V současné době ale probíhá tvrdá diskuse o tom, k čemu budou peníze z balíčku předurčeny. Zatím jsou určeny na rozšíření internetu do malých obcí. My si myslíme, že je potřeba je dát dojnému skotu," uvedl ministr. Doplnil, že podle jeho odhadů také bude možné od ledna příštího roku navýšit platby na dojný skot asi o 1000 až 1300 korun na kus.

Podle představitelů AK by podpora chovatelů dojného skotu měla být výrazně vyšší. Peníze chtějí získat například z programu obnovy venkova. "Peníze v něm vyčleněné na dlouhodobá opatření například na vodní směrnice a pozemkové úpravy chceme věnovat na záchranu dojných krav. Částka, kterou požadujeme, když se sečtou všechna opatření, je 3,8 miliardy korun," uvedl viceprezident AK Bohumil Belada.

Čeští farmáři nyní prodávají podle AK vlivem pádu cen litr mléka za dvě až 2,5 koruny pod výrobními náklady. Mléko ze ztrátou od nich odběratelé vykupují desátý měsíc, což farmáře tlačí podle komory do neřešitelných problémů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK