Koruna oslabila na 27,89 Kč/EUR a 22,23 Kč/USD

05.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. března (ČTK) - Česká měna ve čtvrtek výrazně oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 17:00 koruna stála na 27,89 Kč/EUR a 22,23 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka výraznému oslabení předcházelo rychlé posílení, které nemělo oporu v domácích zprávách ani ve vývoji ve světě. "Krátkodobý zájem o korunu se nyní, zdá se, vyčerpal a česká měna se dostala do vleku výrazně oslabujícího regionu," uvedl Vlk.

Dnešní vyjádření ratingová agentury Standard & Poor's, která věří v udržení vysokého českého ratingu, ani slova šéfa Evropské centrální banky Jean-Clauda Tricheta o případné pomoci novým zemím EU nebyla nic platná. Nové zprávy z firemního sektoru znovu odrazují investory od rizikových aktiv; to doléhá i na měny ve středoevropském prostoru, konstatoval Vlk.

Markéta Šichtařová z Next Finance uvedla, že korunu, polský zlotý i maďarský forint dnes stáhnul ke dnu pokles akciových trhů.

ECB snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,5 procenta, nejníže ve své desetileté historii. Vlk podotkl, že podle nové pesimističtější prognózy ECB má být letošní pokles ekonomiky v eurozóně výraznější a inflace se může místy dostat do záporu. "Tyto informace podpořily dolar, který vedle toho těží i z negativnímu vztahu k riziku," dodal. Dolar se kolem 17:00 obchodoval za 1,2547 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK