Americké akcie opět klesají

05.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. března (ČTK) - Americké akcie se ve čtvrtek vrátily k poklesu a na trh nepříznivě působí hlavně vývoj kolem největší americké automobilky General Motors. Ve hře je totiž znovu možnost, že podnik by mohl vyhlásit bankrot. Kromě toho mají investoři obavy i z dalších ztrát, které se mohou objevit v bankách.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 6654 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles v rozsahu asi 3,2 procenta. Širší index S&P 500 si odepsal 3,7 procenta a klesl na 687 bodů, zatímco index Nasdaq Composite oslabil o 3,1 procenta na 1313 bodů.

Na akciový trh doléhají i další zprávy o vývoji ekonomiky, které ukazují na prohlubující se recesi. Hlavní indexy tak nadále zůstávají v blízkosti nejnižších hodnot za posledních 12 let. Akcie General Motors klesly zhruba o 17 procent na 1,82 USD.

Výrazné ztráty mají akcie bank, takže index finančních institucí oslabil o osm procent. Například akcie Citigroup se prodávají už za méně než jeden dolar, akcie JPMorgan Chase & Co si odepsaly téměř devět procent a Bank of America oslabila skoro o 11 procent. Akcie britské Barclays oslabily asi o 26 procent.

"Je zřejmé, že obavy o finanční a bankovní systém mají značný vliv. Všichni jsou zvědaví, zda bude vůbec nějaká banka vyplácet dividendy, nemluvě o větších bankách," podotkl hlavní investiční analytik společnosti Haverford Trust Co Henry Smith.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK