Japonské akcie se propadly o 3,5 procenta na čtyřměsíční minimum

06.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. března (ČTK) - Japonské akcie uzavřely dnešní obchodování na čtyřměsíčním minimu kvůli obavám ohledně automobilového a finančního sektoru. Hlavní index tokijské burzy Nikkei se snížil o 3,5 procenta na 7173,10 bodu. Přiblížil se tak 26letému minimu 6994,90 bodu z konce loňského října.

Společnost Fuji Heavy Industries, která vyrábí automobily Subaru, oslabila o sedm procent poté, co oznámila, že požádala o zvýhodněný úvěr od státního finančního ústavu Development Bank of Japan.

Největší japonská banka Mitsubishi UFJ Financial Group klesla téměř o pět procent, stejně jako její hlavní domácí konkurent Mizuho Financial Group. Makléřská společnost Monex Group se propadla o více než sedm procent kvůli novinové zprávě o tom, že americká Citigroup hodlá prodat svůj zhruba čtvrtinový podíl v podniku.

Na devizovém trhu dolar oslabil vůči většině ostatních předních měn, protože investoři očekávají, že dnešní údaje o únorovém vývoji na trhu práce ve Spojených státech ukážou výrazný úbytek počtu pracovních míst. Dolarový index vůči koši šesti předních měn se snížil o 0,2 procenta na 88,911 bodu poté, co se ve středu vyšplhal až na tříleté maximum 89,624 bodu. Euro vůči dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,2569 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK