Nezaměstnanost v EU může podle Barrosa dosáhnout vysokých čísel

06.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Nezaměstnanost v Evropské unii může kvůli hospodářské krizi dosáhnout vysokých čísel, a představitelé společenství proto musejí být kreativní a flexibilní při řešení jejích dopadů. Na Evropském summitu regionů a měst v Praze to dnes prohlásil předseda Evropské komise José Barroso.

Problémy s nezaměstnaností je podle něj třeba řešit nejen na unijní, ale i na národní a regionální úrovni. Regiony by podle něj měly využít místní příležitosti a zaměřit se na opatření s rychlou ekonomickou návratností, především na vytváření "zelených" pracovních míst, na využívání čistých technologií a na energetickou účinnost.

Barroso ocenil, že české předsednictví EU připravuje na květen summit o nezaměstnanosti, kterého by se měli účastnit i zástupci odborů a zaměstnavatelů. Předseda komise přitom nedávno uvedl, že v roce 2010 by v unii kvůli krizi mohla být až desetiprocentní míra nezaměstnanosti.

Předseda komise rovněž zdůraznil, že krizi se podaří rychleji vyřešit, pokud budou jednotlivé evropské státy a regiony spolupracovat. Princip "každý sám za sebe" je podle něj nepřijatelný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK