Nový vlastník Karlovarského porcelánu může být znám už v pondělí

06.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 6. března (ČTK) - Nový vlastník krachující firmy Karlovarský porcelán (KP), která je od loňského 10. prosince v konkurzu, může být znám už v pondělí. V 10:00 se v Praze sejde věřitelský výbor a seznámí se s nabídkami podanými na odkoupení celé firmy nebo některých závodů. Termín pro odevzdání návrhů s konkrétní cenou a dokladem o složení finanční jistiny vypršel dnes, řekl ČTK insolvenční správce KP Tomáš Čermín.

Kolik se sešlo nabídek, neprozradil. Stejně tak nezná podrobnosti o tom, kdo má zájem a co za největší tuzemskou porcelánku hodlá zaplatit. Jako první se musí s těmito údaji seznámit členové věřitelského výboru, poznamenal. Zájemců, kteří chtěli znát podrobnosti o firmě, ale bylo kolem deseti, dodal. "Výbor věřitelů se tentokrát sejde v kompletním složení, přítomen bude rovněž státní zástupce a předseda odborového svazu sklářů," řekl Čermín.

Na informace z jednání výboru bude čekat téměř 1100 zaměstnanců KP, kteří dostali výpovědi a mají skončit 31. března. Generální ředitel KP Vlastimil Argman uvedl, že firmu může zachránit jen to, že ji někdo koupí. Provoz se jinak koncem března zastaví. "Zda bude v pondělí definitivně jasno, to nemohu potvrdit. Záleží na tom, jestli si bude chtít věřitelský výbor vzít nějaký čas na podrobnější prostudování nabídek," podotkl Čermín.

Skupina Bohemia Crystalex Trading a majetkově spjatá Porcela Plus byly ještě v polovině loňského roku největším výrobcem užitkového skla a porcelánu v Česku. Dohromady zaměstnávaly kolem 7000 lidí. Skupina, která bankám dluží kolem čtyř miliard korun, je od loňského září v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu. V provozu už zůstal jen Karlovarský porcelán a Sklárny Kavalier v Sázavě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK