Japonský Pioneer poprvé od roku 1961 nevyplatí dividendu

06.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. března (ČTK) - Japonský výrobce spotřební a automobilové elektroniky Pioneer Corp. za letošní fiskální rok nevyplatí poprvé od roku 1961, kdy vstoupil na burzu, dividendu. Fiskální rok končí v Japonsku 31. března. Uvedla to společnost v dnešním prohlášení. V loňském fiskálním roce Pioneer vyplatil dividendu 7,5 jenu (1,7 Kč) na akcii.

Pioneer čeká za letošní fiskální rok čistou ztrátu 130 miliard jenů. Hospodaření společnosti poškodil hlavně silný jen a pokles poptávky po nových televizorech a automobilech způsobený globální finanční krizí. Společnost proto v únoru uvedla, že propustí po celém světě 10.000 zaměstnanců a ukončí ztrátovou výrobu televizorů s plochou obrazovkou, napsala agentura Reuters.

Pioneer není jediným japonským výrobcem elektroniky, který má problémy. Před hlubokými ztrátami již varovaly skupiny Sony, Panasonic, Sharp či Hitachi. Společnosti nejvíce trápí hospodářská recese, která přinesla prudký pokles poptávky, a rostoucí kurz jenu, který je připravuje o příjmy z exportu při přepočtu na domácí měnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK