Americké akcie neudržely zisky a pokračují v poklesu

06.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. března (ČTK) - Ceny amerických akcií se během dopolední části obchodování zvyšovaly, růst ale neudržely a vrátily se k poklesu na nová minima za posledních 12 let. Hlavní příčinou oslabování bylo další zhoršení situace na trhu práce, na technologické tituly nepříznivě působily akcie společnosti Apple.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 6586 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles v rozsahu 0,1 procenta. Přitom těsně po zahájení obchodování měl krátce až dvouprocentní zisk.

Širší index S&P 500 vykazoval pokles rovněž o 0,1 procenta a byl blízko 681 bodů. Index Nasdaq Composite, kde se soustřeďují především akcie firem z odvětví vyspělých technologií, ztrácel zhruba 0,8 procenta a pohyboval se kolem 1289 bodů.

"Akcie technologických společností si v posledních týdnech vedly lépe než zbytek trhu. Zaznamenali jsme, že vývoj v tomto segmentu se od širšího trhu odchyluje," poznamenal šéf makléřské společnosti Stifel Nicolaus Dave Lutz.

Americká ekonomika v únoru podle předběžných údajů přišla zhruba o 651.000 pracovních příležitostí. To je pouze nepatrně horší výsledek, než čekali analytici. Před zveřejněním zprávy se ale ozývaly hlasy, že v únoru ubylo až milion pracovních míst.

Míra nezaměstnanosti je nyní v USA na 8,1 procenta, kde byla naposledy v roce 1983. Trh s růstem nezaměstnanosti sice počítal, ale pouze na 7,9 procenta. Statistika navíc ukázala, že v lednu a prosinci ubylo mnohem víc pracovních míst, než se původně předpokládalo.

Akcie společnosti Apple si odepsaly více než šest procent na zhruba 82 dolarů. Důvodem bylo snížení nákupního doporučení od společnosti JPMorgan, která upozorňuje, že nadcházející čtvrtletí budou pro firmu složitá. Banka snížila u akcií Apple i výhled tvorby zisku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK