Šéfové předních světových bank se sejdou koncem března v Londýně

08.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. března (ČTK) - Šéfové předních japonských, evropských a amerických bank se sejdou tento měsíc v Londýně, aby zde jednali o budoucnosti finančního systému, protože světová finanční krize přinesla odvětví množství nových regulačních opatření. Uvedl to japonský list Nikkei. Britská vláda by měla hostit setkání 24. března, po setkání ministrů financí skupiny dvaceti předních rozvinutých a rozvojových zemích G20. O týden později, 2. dubna, se v Londýně uskuteční summit představitelů G20.

Summit G20 si stanovil za cíl vrátit světovou ekonomiku na cestu k růstu. Banky však zřejmě čekají nová regulační opatření, od zesíleného dohledu nad finančním sektorem až po omezení bonusů pro management bank.

Pozvánky k setkání byly odeslány předním institucím, včetně JPMorgan Chase a HSBC, dodal list. Neuvedl však zdroj. Setkání se zúčastní i prezident japonské banky Mitsubishi UFJ Financial Group. Kromě jiného by představitelé bank měli mluvit o způsobech, kterými by bylo možné odvrátit další krize podobné té na trhu rizikových hypoték.

Londýnský summit G20 následuje po krizovém jednání ve Washingtonu loni v listopadu. Klade si za cíl odsouhlasení koordinovaných akcí, které by vedly k oživení globální ekonomiky a regulaci finančního sektoru, a základních bodů pro reformu mezinárodních finančních institucí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK