Analytici: Zisk Erste může letos spadnout až o takřka dvě třetiny

08.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Skupinu Erste Bank, do které patří největší banka v tuzemsku Česká spořitelna, by mohl v letošním roce postihnout i kvůli nesplácení úvěrů klientů až dvoutřetinový meziroční propad ziskovosti. Banka Sal. Oppenheim předpokládá u Erste čistý zisk asi 318 milionů eur (zhruba 8,8 miliardy korun) a tuzemský obchodník Cyrrus zhruba 350 milionů eur, zjistila ČTK. Loni Erste vytvořila čistý zisk takřka 860 milionů eur (asi 24 miliard Kč).

Hlavním důvodem pro očekávání silného poklesu zisku je podle analytika Cyrrus Marka Hatlapatky výrazný nárůst nákladů rizika. "Očekáváme, že Erste bude muset zvýšit tvorbu opravných položek na špatné úvěry na více než dvě miliardy eur (kolem 56 miliard korun), tedy dvojnásobek loňské hodnoty," uvedl.

Analytik firmy Atlantik finanční trhy Milan Lávička ještě neměl číselný odhad zisku k dispozici, ale rovněž poskytoval varovné scénáře. "Očekávám další výrazný nárůst opravných položek ve všech zemích, kde Erste působí. Vliv bude mít samozřejmě také další přecenění portfolia cenných papírů, kde lze očekávat další odpisy," oznámil.

Čistý zisk Erste by se neměl vrátit na hodnotu loňského roku ani v příštím roce, kdy by měl činit přibližně 518 milionů eur, předvídala dále Sal. Oppenheim. Jen několikaprocentní meziroční zhoršení ziskovosti pak přepokládala společnost KBC Securities, jež odhaduje letošní čistý zisk Erste na 831,2 milionu eur.

Makléřská společnost J.P. Morgan Securities zařadila Erste k bankám, které by mohly do roku 2010 ke krytí ztrátových úvěrů na trzích střední a východní Evropy potřebovat dodatečný kapitál. Sama Erste Bank potřebu dalšího kapitálového posílení odmítla.

Již loni Erste oznámila přijetí státní pomoci ve formě podílového kapitálu bez hlasovacích práv až do výše 2,7 miliardy eur. Česká spořitelna pak letos vyplatí v dividendách pro Erste zhruba 15,5 miliardy korun, což je více než trojnásobek dosavadní dividendy.

Akcie Erste letos patří na pražské burze k nejprodávanějším. Od konce loňského prosince odepsaly už polovinu na pátečních 208,8 koruny. V loňském roce se akcie Erste obchodovaly i za více než 1250 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK