Nižší sazby podle člena výkonné rady ECB finanční krizi nevyřeší

08.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. března (ČTK) - Snížení úrokových sazeb v eurozóně nevyřeší finanční krizi, ačkoliv existuje několik signálů, že se zlepšuje situace na trhu mezibankovních úvěrů. Řekl to v rozhovoru pro lucemburský list Tageblatt člen výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Jürgen Stark.

"Finanční krizi nelze vyřešit snížením úrokových sazeb. Mimořádně nízká úroveň úrokových sazeb může být dokonce kontraproduktivní," uvedl Stark. ECB snížila ve čtvrtek hlavní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na rekordní minimum 1,5 procenta.

Členové Rady guvernérů ECB Erkki Liikanen a José Manuel González-Páramo se naproti tomu o víkendu vyjádřili, že ECB má stále prostor k dalšímu snížení úrokových sazeb. Také Liikanen však poznamenal, že pokud jsou úrokové sazby příliš nízké, jejich vliv se snižuje. Možné další snížení sazeb již dříve nevyloučil ani šéf ECB Jean-Claude Trichet.

Stark dodal, že ECB se i nadále hodlá zacílit na inflaci a udržet ji pod dvěma procenty. "Našim cílem a mandátem je zajistit ve středně dlouhém období cenovou stabilitu - to jest chránit před inflací a deflací. Pokud se náš názor na rizika cenové stability změní, budeme podle toho zřejmě reagovat," dodal. V nejbližší době však podle něj zrychlení inflace nehrozí.

Stark také poznamenal, že stimulační opatření přijatá některými vládami k podpoře ekonomiky by měla mít jen omezené trvání. "Pokud je delší dobu fiskální politika expanzivní, existuje jisté nebezpečí, že způsobí ve středně dlouhém období vznik dodatečných inflačních tlaků," citovala Starka agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK