Průměrná mzda loni vzrostla o 8,5 procenta na 23.542 Kč

09.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Průměrná mzda loni v Česku vzrostla o 1848 korun na 23.542 Kč. Proti minulému roku tak byla vyšší o 8,5 procenta, což představuje nejvyšší meziroční růst od roku 2001. Po odečtení vlivu inflace se mzda loni zvýšila o 2,1 procenta, což naopak bylo nejméně za posledních deset let. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Mzdy si polepšily především díky podnikatelskému sektoru, kde výdělky stouply o 9,6 procenta; na rozdíl od nepodnikatelské sféry s růstem o 4,4 procenta.

Poměrně významnou část mzdového růstu podle ČSÚ znehodnotily rostoucí ceny. Spotřebitelské ceny se loni zvýšily o 6,3 procenta. "Horší situace byla naposledy koncem 90. let, kdy byla poměrně výrazně roztočena spirála vysokého mzdového růstu na jedné straně a vysoké inflace na straně druhé," poznamenal statistický úřad.

V samotném čtvrtém čtvrtletí průměrná hrubá měsíční mzda stoupla o 8,3 procenta, nebo-li 1946 Kč, na 25.381 korun. Výsledky tak potvrdily mzdový růst, který podle ČSÚ začal již v roce 2007 a vrcholil v prvním čtvrtletí 2008.

Za zvýšeným růstem mezd v 4. čtvrtletí jsou zřejmě podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka výplaty odstupného zaměstnancům, kteří v tomto období obdrželi v zaměstnání výpověď. "Jednorázové odstupné ale zpravidla nesměřuje jeho nabyvatele ke zvýšení spotřeby. Podporu ekonomiky si tak nelze od zvýšení mezd v 4. čtvrtletí slibovat," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK