Průmyslová výroba na Slovensku spadla o rekordních 27 procent

09.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 9. března (ČTK) - Průmyslová výroba na Slovensku se v lednu kvůli negativním dopadům hospodářské krize propadla o rekordních 27 procent. Pokles v lednu zaznamenala všechna odvětví s výjimkou dodávek energií. Nejvíce se propadla výroba dopravních prostředků, která je jedním z tahounů ekonomiky. Loni v prosinci pokles průmyslové výroby po revizi činil 18 procent.

Výroba v odvětví elektrotechniky podle slovenského statistického úřadu v lednu klesla o 9,8 procenta. Tento sektor je pro slovenskou ekonomiku vedle výroby automobilů dalším významným odvětvím. Už v prosinci se výroba počítačových, elektrotechnických a optických výrobků snížila o 13 procent. Jediným průmyslovým odvětvím, které v lednu vykázalo růst, byly dodávky energií. Růst odvětví činil 3,5 procenta.

Výroba automobilů se propadla o 47,7 procenta po prosincovém revidovaném poklesu v rozsahu 44,6 procenta. Kvůli krizi klesá i poptávka po vozidlech, které tři slovenské automobilky většinou vyvážejí.

Na Slovensku působí firmy Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a KIA Motors, které problémy řeší snížením výroby a úpravou pracovní doby. Někteří jejich dodavatelé kvůli poklesu zakázek propouštějí.

Celkově se průmyslová výroba po očištění od těžby a dobývání a dodávek energií v lednu propadla o 32,7 procenta, zatímco v prosinci klesla o 18,4 procenta. Odvětví těžby a dobývání v prvním letošním měsíci zaznamenalo pokles produkce o šest procent ve srovnání s prosincovým poklesem zhruba o desetinu.

Slovenský průmysl zasáhla krize loni na podzim a jeho výkon klesá od října. Za celý loňský rok se ale průmyslová výroba zvýšila o 6,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK