Koruna dopoledne posílila k euru, později zisky vrátila

09.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Česká měna se po úvodním posílení k 27,40 Kč/EUR dopoledne vrátila na úroveň pátečního závěru 27,60 Kč/EUR. Mírně slabší byla dopoledne k dolaru na 21,91 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Zprávy z domácí ekonomiky korunu nepotěšily, míní analytik Patria Finance Tomáš Vlk. "Data z trhu práce i zahraničního obchodu ukazují, že se negativní vnější vliv rychle přenáší i do domácí poptávky, což zřejmě zhorší průběh recese," uvedl.

Úřady dnes informovaly o vývoji inflace, zaměstnanosti, mezd a zahraničního obchodu v tuzemsku. Vývoz i dovoz se v lednu podle statistiků propadly nejvíce od vzniku České republiky. Míra nezaměstnanosti v únoru vzrostla na 7,4 procenta a průměrná mzda loni v Česku stoupla na 23.542 Kč.

Meziroční růst spotřebitelských cen v únoru zpomalil na dvě procenta z lednových 2,2 procenta, a podle Vlka tak odpovídá předpokladům, pomalu vystupuje z cílového pásma centrální banky a během roku se zřejmě přiblíží nule. "To hovoří pro další pokles úrokových sazeb, záležet však bude také na vysoce volatilní měně," dodal.

Stejně jako okolní měny korunu podle Vlka ovlivnil víkendový komentář z maďarské centrální banky, která je ochotna použít všechny své nástroje ke stabilizaci měny. Šéf polské centrální banky se dnes přidal, když zopakoval, že kurz zlotého není na odpovídající úrovni.

Dolar se z pátečních hladin příliš neposunul, obchoduje se na 1,2620 za euro. Mírně pozitivní vliv na dolar může mít pokles akciových trhů v Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK