Maďari a Poláci slovně podpořili své měny

09.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť/Varšava/Basilej 9. března (ČTK) - Maďarská centrální banka vystoupila na obranu své měny. Oslabení forintu z posledních dnů podle ní nelze vysvětlit fundamentálními faktory, a banka je proto připravena použít všech nástrojů, aby měnu podpořila. Kurz forintu pak na devizových trzích prudce zpevnil.

V podobném duchu se na schůzce centrálních bankéřů v Basileji vyjádřil i šéf polské centrální banky Slawomir Skrzypek. Polský zlotý je podle něj výrazně podhodnocen a centrální banka je připravena intervenovat, aby kurz bránila. Měny středoevropských zemí, včetně české koruny, od začátku roku výrazně oslabily.

Maďaři prý použijí všech prostředků v rámci měnové politiky, aby situaci na trhu pomohli normalizovat. Maďarský forint se v pátek propadl na nové minimum vůči euru a komentář, který vydal měnový výbor centrální banky, je zatím nejsilnější snahou o podporu měny.

"Za tímto účelem chce banka podpořit větší využití nedávno zavedených nástrojů likvidity pro domácí a devizový trh," píše se ve sdělení měnového výboru. Banka začne na trh uvolňovat evropské zdroje, ale je připravena na využití celého spektra možností, které jí dává měnová politika.

Kurz forintu po tomto komentáři zpevnil zhruba o 2,4 procenta na 307,50 HUF/EUR. V pátek se ale propadl na nejnižší hodnotu v novodobé historii Maďarska a v závěru obchodování jeho kurz činil 314,40 HUF. Během dnešního dopoledne forint vystoupil až na 306,35 HUF, avšak podle dealerů to zřejmě byl pouze jednorázový výkyv.

"Každý skočil po těch komentářích centrální banky, takže trh by si mohl dát oddych. Situace se ale jinak nezměnila," řekl jeden z obchodníků na devizových trzích, jehož cituje agentura Reuters. "Centrální banka nemůže forint bránit sama," dodal. Nástrojů měnové politiky chtějí na obranu měny využít i Poláci.

"Nejsem s kurzem zlotého spokojen, protože neodráží fundamentální faktory. Devizová intervence je nástrojem měnové politiky, jehož jsme v naší bance připraveni využít," řekl guvernér polské centrální banky. Zlotý od maxima loni v červenci k euru ztratil přes 30 procent hodnoty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK