Analýza: Obce mají možnost bránit se umístění hlubinného úložiště

09.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Obce mají dostatečnou možnost hájit své územní zájmy při správním řízení k umístění hlubinného úložiště jaderného odpadu. Vyplývá to analýzy ministerstva průmyslu a obchodu o možnostech zapojení obcí do rozhodování o umístění hlubinného úložiště, kterou dnes schválila vláda.

Přestože současná právní úprava podle analýzy umožňuje obcím jasně vyjádřit své stanovisko, navrhuje ale ministerstvo průmyslu a obchodu další možnosti pro rozšíření zapojení obcí nad současný stav.

Navrhované možnosti spočívají zejména v intenzivnější komunikaci za účelem jasného definování, ve kterém kroku se proces schvalování nachází, jaké další kroky se očekávají, jaká jsou rizika a podobně.

V předloženém materiálu jsou také vymezeny činnosti, které bude muset provést Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) do roku 2010. Výběr dvou vhodných lokalit by měl být podle materiálu proveden v roce 2015. Zahájení vlastního provozu hlubinného úložiště se předpokládá v roce 2065. Výstavba úložiště je nicméně podmíněna prokázáním jeho dlouhodobé bezpečnosti.

Se záměrem umístění úložiště ve svém katastru se stavějí hlavně samosprávy, proti jsou i ekologické organizace. Nebezpečný odpad z Temelína a Dukovan by proto podle některých návrhů mohl skončit v některém z pěti vojenských újezdů. SÚRAO už dostala od vlády úkol, aby prozkoumala, zda by některý z nich byl z geologického pohledu pro hlubinné úložiště vhodný.

V Česku se nyní vyhořelé jaderné palivo skladuje přechodně v meziskladech. Dva jsou v Dukovanech, další se připravuje v Temelíně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK