ADB: Krize snížila hodnotu finančních aktiv o 50 bilionů dolarů

09.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Manila 9. března (ČTK) - Globální finanční a hospodářská krize loni v celém světě snížila hodnotu finančních aktiv asi o 50 bilionů dolarů (asi 1,12 trilionu Kč). Ve své zprávě to dnes uvedla Asijská rozvojová banka (ADB). Na rozvojové země v Asii z toho podle ADB připadají ztráty kolem 9,6 bilionu dolarů.

"Je to zdaleka nejvážnější krize, která svět zasáhla od Velké hospodářské krize," řekl prezident ADB Haruhiko Kuroda. Předpokládá však, že ze světové krize se jako jeden z prvních regionů začne zotavovat právě Asie.

ADB nechala na téma dopady finanční krize na mladé ekonomiky vypracovat studii. Částka 50 bilionů dolarů, o kterou se loni ve světě snížila hodnota finančních aktiv, bere v úvahu jak pokles kurzů měn, tak pokles cen akcií a dluhopisů.

Ztráty, které připadají na mladé asijské ekonomiky, mírně přesahují roční hodnotu hrubého domácího produktu (HDP) této oblasti. Oblast je finanční krizí postižena více než jiné rozvíjející se trhy, podle ADB je to ale dáno hlavně tím, že region vykazoval i mnohem rychlejší vzestup.

V Latinské Americe se ztráty mohou pohybovat kolem 2,1 bilionu dolarů. Pro jiné oblasti už ale ADB srovnatelné údaje neposkytla.

Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Michel Camdessus řekl, že je nutné rychle zavést radikální reformu finančního systému. Vzniknout by měl podle něj zcela nový dozorčí orgán, v němž by byli zástupci jednotlivých zemí, generální tajemník OSN a šéfové klíčových mezinárodních institucí. Nový orgán by měl navrhnout cestu, která svět vyvede z krize, a zároveň zajistit, aby se podobné krize neopakovaly.

Camdessus také vyzval k reformě MMF, kde by podle něj mělo více pravomocí patřit chudým zemím a zástupcům rozvíjejících se ekonomik. V čele měnového fondu by byla rada, která by přijímala politická i strategická rozhodnutí. Na výkonné radě fondu by pak byl každodenní dohled.

Podle studie ADB čísla ukazují, že existuje úzká provázanost mezi trhy a ekonomikami po celém světě. Proto bude velmi málo zemí, pokud vůbec nějaké, které mohou být vůči krizi imunní. S oživením hospodářství se nedá počítat dříve než koncem letošního nebo začátkem příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK