Americký akciový trh šel dopoledne oběma směry

09.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. března (ČTK) - Americké akcie šly dopoledne na Wall Street oběma směry. Obchodům se nedařilo najít jednotný směr, protože investoři váhají mezi nadějemi kolem budoucnosti finančního sektoru a pesimistickým pohledem na pokles celé ekonomiky.

Index Dow Jones v poledne newyorského času klesl o pětinu procenta na 6614,1 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v 17:00 SEČ snížil na 1287,9 bodu se ztrátou poloviny procenta.

Známý americký investor a miliardář Warren Buffett dnes řekl, že ekonomika Spojených států se v uplynulých šesti měsících "zřítila z útesu", časem ale oživí. Vyzval rovněž americké politiky, aby zanechali rozporů a spolupracovali pod vedením prezidenta Baracka Obamy na ozdravení ekonomiky.

Na začátku obchodování emise na Wall Street rostly, protože stoupající ceny ropy přilákaly zájem investorů o akcie ropných koncernů a energetik. Na trhu s technologickými tituly se o nákup akcií postaraly příznivé poznámky od makléřů spolu s reakcí na páteční pokles.

Exxon Mobil dopoledne posílil o 2,7 procenta na 65,76 dolaru, a byl tak pro index Dow Jones největším tahounem. Emise řetězce restaurací McDonald's posílila o 2,4 procenta na 53,37 dolaru díky příznivé podnikové statistice o vývoji tržeb.

Vzpruhou byla pro analytiky také zpráva, že farmaceutický koncern Merck navrhuje, že převezme společnost Schering-Plough za 41 miliard dolarů. Zájem o akcie posílila i skutečnost, že minulý týden klesly na nové 12leté minimum, připomněla agentura Reuters.

Trend poklesu ale před polednem převážil, také v reakci na Buffettovy výroky. Investor mimo jiné poznamenal, že spotřebitelé výrazně změnili své zvyky. Výdaje spotřebitelů se přitom na celkové ekonomické aktivitě v USA podílejí více než dvěma třetinami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK