Americké akcie dnes mírně klesly

09.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. března (ČTK) - Akcie amerických firem po dnešním rozkolísaném obchodování mírně oslabily. Dolů šly zejména emise farmaceutických firem, když koncern Merck za nynější finanční krize navrhl, že převezme rivala Schering-Plough za 41 miliard dolarů.

Index Dow Jones oslabil o 79,89 bodu na 6547,05 bodu, tedy o 1,21 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 1,95 procenta na 1268,64 bodu. Nasdaq za dnešek ztratil 25,21 bodu, a dostal se tak nejníže od října 2002.

Velké fúze a akvizice zpravidla ceny akcií zvyšují. Analytici ale připomínají, že investoři nyní trhu příliš nevěří, když se akciové indexy drží kolem nejnižších hodnot za 12 let.

Zpráva o chystaných krocích Mercku a Schering-Plough přišla navíc v době, kdy farmaceutický průmysl provázejí nejistoty. Odvětví se nedaří vyvíjet dostatek nových preparátů, které by nahradily příjmy z těch starších, kterým vypršela právní ochrana. A administrativa prezidenta Baracka Obamy chystá reformy zdravotního systému, která má léky zlevnit.

Dolar posílil, protože za nepříznivé situace na akciovém trhu slouží investorům jako útočiště. Neochotu investovat vyvolává zejména nejistota v bankovním systému. V závěru newyorského odpoledne dolar stoupl o 0,4 procenta na 98,78 JPY. Kurz eura kolísal mezi zisky a ztrátami a nakonec zůstal na 1,2600 USD se ztrátou 0,3 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK