MMF letos očekává pokles globální ekonomiky

10.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dáresalám 10. března (ČTK) - Světová ekonomika letos přestane růst a hrubý domácí produkt (HDP) se zřejmě bude pohybovat v záporných hodnotách. Řekl to výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn. V Africe by růst měl činit asi tři procenta, ale i to může být podle Strausse-Kahna optimistické očekávání.

"Pokračující likvidace pozic, k níž přistupují světové finanční instituce, spolu s kolapsem spotřebitelské a podnikatelské důvěry snižují domácí poptávku po celém světě," podotkl šéf MMF na schůzce s představiteli afrických zemí v tanzanské metropoli Dáresalám.

Revize výhledu je výsledkem poklesu ekonomiky v řadě vyspělých zemí světa. Globální ekonomika je podle vývoje HDP v nejhorším stavu minimálně od druhé světové války.

Měnový fond od loňského podzimu snížil odhad růstu globální ekonomiky už několikrát. V listopadu výhled růstu HDP celého světa snížil na 2,2 procenta, hned po několika týdnech ale výhled aktualizoval a na konci ledna jej snížil na 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK