Prodej osobních aut v Číně v únoru stoupl téměř o čtvrtinu

10.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 10. března (ČTK) - Prodej osobních automobilů v Číně se v únoru meziročně zvýšil o 24 procent na 607.300 vozů po lednovém poklesu o téměř osm procent. Vyplývá to z oficiálních údajů čínské asociace automobilových výrobců (CAAM). Zájem o nákup automobilů minulý měsíc posílila vládní opatření na podporu poptávky.

Oživení poptávky po automobilech již minulý týden ohlásil čínský svaz osobních automobilů (CPCA), podle jehož údajů prodej v únoru vyskočil dokonce o třetinu na 607.984 vozů.

Číně se v lednu navzdory poklesu prodeje podařilo poprvé v historii vystřídat na pozici největšího trhu s automobily Spojené státy. Země již před dvěma lety předstihla v prodeji aut do té doby druhé Japonsko.

Růst prodeje sice v loňském roce v Číně prudce zpomalil, poptávka po autech je však nyní pod tlakem po celém světě, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry.

Čínská vláda v lednu představila plán na podporu automobilového sektoru, který zahrnuje snížení daní a subvence pro motoristy. Automobilový průmysl je jedním z pilířů třetí největší ekonomiky světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK