Běžný účet platební bilance loni skončil schodkem téměř 114 mld.

10.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Běžný účet platební bilance loni skončil schodkem 113,858 miliardy korun oproti deficitu 111,277 miliardy korun v roce 2007. Oznámila to Česká národní banka. Ve čtvrtém čtvrtletí 2008 pak běžný účet vykázal schodek 58,176 miliardy korun. Platební bilance je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím.

Čistý příliv přímých investic do Česka v posledním loňském čtvrtletí dosáhl 34,3 miliardy korun. Příliv přímých zahraničních investic do tuzemska dosáhl 43,4 miliardy korun a byl ovlivněn především předpokládanou výši reinvestovaného zisku ve výši 31,2 miliardy korun.

Investice do navýšení základního kapitálu tuzemských společností ve čtvrtém čtvrtletí dosáhly 17,7 miliardy korun a směřovaly hlavně do odvětví finančního zprostředkování, obchodu s nemovitostmi, poskytování služeb pro podniky a výroby kancelářských strojů a počítačů. Investice do základního kapitálu přicházely zejména z Rakouska a Německa. Čistý odliv úvěrů spojených s přímými investicemi v tuzemsku dosáhl 5,5 miliardy korun.

Obchodní bilance se zbožím skončila ve čtvrtém čtvrtletí deficitem 6,8 miliardy korun, což představuje meziroční zhoršení o 33,8 miliardy korun. Meziroční snížení vývozu bylo vyšší v porovnání s poklesem dovozu.

V bilanci služeb v posledním loňském čtvrtletí vzrostl přebytek meziročně o 7,2 miliardy korun na 18,1 miliardy korun. V tomto vývoji se promítlo snížení schodku ostatních služeb zejména vlivem přírůstku vývozu stavebních, pojišťovacích a poradenských služeb a růstu kladného salda ziskových operací se zbožím a služeb poskytovaných v rámci mezipodnikových vztahů afilací. Meziročně se mírně snížila aktivní salda dopravních služeb a zahraničního cestovního ruchu.

V bilanci výnosů se v posledním loňském čtvrtletí snížil schodek o 11,3 miliardy korun na 63,2 miliardy korun. Na straně výdajů se snížily výnosy zahraničních investorů v tuzemských společnostech. Naopak platby výnosů z portfoliových investic do zahraničí a mzdové náklady na zahraniční pracovníky v Česku se meziročně zvýšily. Příjmy mírně poklesly v souvislosti s nižšími úrokovými výnosy z aktiv podnikového a bankovního sektoru.

Kapitálový účet ve čtvrtém čtvrtletí skončil přebytkem 9,4 miliardy korun. Na výsledek mělo vliv obchodování s emisními povolenkami a příjmy z rozpočtu Evropské unie.

Devizové rezervy ČNB po vyloučení kurzových rozdílů ve čtvrtém čtvrtletí vzrostly o 1,8 miliardy korun. Vedle výnosů z investování se do výsledku promítly také transakce pro klienty ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK