Koruna posílila na 27,41 Kč/EUR a 21,53 Kč/USD

10.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Česká měna posílila proti pondělnímu závěru k euru zhruba o 15 haléřů a k dolaru o 30 haléřů. V 10:30 stála na 27,41 Kč/EUR a 21,53 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka táhne pozitivní vývoj na koruně hlavně středoevropský region, odkud poslední dobou nepřišly výrazně špatné zprávy a trh podle něj může také "držet na uzdě" zvýšené riziko intervencí centrálních bank.

"Mezi zprávami fundamentálního charakteru ale těžko hledat nějaký impulz k posilování," uvedl Vlk a doplnil, že pondělní čísla čísla z domácí ekonomiky na finanční trh velký vliv neměla a dnes se žádné události z domova, které by na finanční trh působily, nečekají.

Dolar podle Vlka v pondělí podržel propad Wall Street. "Dnes však přichází oslabení na 1,2710 USD/EUR spolu s tím, jak o něco mírnější averze k riziku dovoluje růst evropským trhům. Přestože výkyvy ve vztahu k riziku dolar nadále ovlivňují, v posledních zhruba dvou týdnech už dolar nedokáže z příznivých situací výrazně těžit. Dnešek bude opět chudý na nová ekonomická data; index cen výrobců v eurozóně by měl mít na trh minimální vliv," uvedl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK