Topolánek: Krize částečně vyřeší problémy se spotřebou energií

10.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Současná finanční krize částečně vyřeší problémy se spotřebou energií, řekl na Energetickém kongresu premiér Mirek Topolánek. Podle něj lidé zapomněli, že by měli spotřebovávat jen to, co vytvořili, a žili si "nad poměry". Podle statistik Energetického regulačního úřadu (ERÚ) klesá spotřeba elektřiny od nástupu krize na podzim loňského roku.

Podle dřívějších odhadů odborníků měla růst spotřeba elektřiny zhruba o dvě procenta ročně. Loni zaznamenala růst o 1,2 procenta. Tuzemská ekonomika ale stále pociťuje dopady hospodářské krize a řada podniků má problémy s odbytem zboží. Firmy omezují výrobu a to se zpětně projevuje také v odběru elektřiny.

Pokles pokračuje i v letošním roce. V lednu klesla spotřeba elektřiny o necelé jedno procento na 5,7 terawatthodiny. Podle analytika Atlantik FT Petra Nováka se dá za celý letošní rok čekat propad spotřeby o tři procenta. Hlavním důvodem bude menší odběr podniků kvůli krizi. Největší tuzemská energetická společnost ČEZ očekává propad o tři až čtyři procenta.

Lednová spotřeba zemního plynu podle údajů bilančního centra klesla meziročně o šest procent na 1,3 miliardy metrů krychlových.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK