Rusko a Maďarsko založí společný podnik pro plynovod South Stream

10.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 10. března (ČTK) - Rusko a Maďarsko dnes podepsaly dohody o vytvoření společného podniku, který zajistí práce na maďarském úseku plynovodu South Stream. Uvedl to dnes ruský premiér Vladimir Putin po setkání s maďarským premiérem Ferencem Gursányem v Moskvě. Tento plynovod za 20 miliard dolarů (425 miliard Kč) má sice obejít nejistou trasu přes Ukrajinu, nezbaví ale Evropu závislosti na dodávkách plynu z Ruska.

South Stream budou stavět ruský monopolní exportér plynu Gazprom a italská energetika Eni SpA. Rusko kryje evropskou spotřebu plynu z jedné čtvrtiny a někteří spotřebitelé v Evropě volají po tom, aby se výstavba trasy urychlila. Nepříjemná je vzpomínka na spor mezi Kyjevem a Moskvou, který v lednových mrazech zablokoval dodávky plynu do Evropy na dva týdny.

Putin dodal, že se Gazprom a maďarský plynárenský koncern MOL chystají v Maďarsku také vybudovat podzemní zásobníky. Podle Gyurcsánye by mělo toto zařízení skladovat polovinu roční maďarské spotřeby plynu, napsala agentura Reuters.

South Stream má vést z přístavu Novorossijsk na bulharské pobřeží a odtud do Srbska, kde Rusko postaví obrovskou zásobárnu, a do Itálie a Maďarska. Gazprom již oznámil, že zvažuje zvýšení kapacity o polovinu z dosud zvažovaných 31 na 47 miliard metrů krychlových plynu ročně.

Vybudováním trasy South Stream se Rusko snaží předehnat Evropu a její iniciativu Nabucco. Tento projekt má podporu Spojených států a Evropské unie, protože má Evropě zajistit nezávislost na ruském plynu. Nemá však zajištěny dostatečné zdroje ve středoasijských nalezištích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK