Akcie v USA dopoledne vyskočily díky zprávě ze Citigroup

10.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. března (ČTK) - Akcie na Wall Street dopoledne výrazně vzrostly díky optimistické zprávě z bankovního sektoru. Generální ředitel Citigroup Vikram Pandit v interním firemním sdělení uvedl, že banka byla za leden a únor zisková. Předchozích pět čtvrtletí jí přitom vyneslo celkovou ztrátu 37,5 miliardy dolarů.

Index Dow Jones v poledne newyorského času vyskočil o 4,7 procenta na 6856,2 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl ještě více, posílil na 1341 bodů se ziskem 5,7 procenta.

Panditova poznámka naznačila, že by Citigroup mohla výsledkem překvapit analytiky. Ti obecně předpokládají, že bankovní gigant bude ve ztrátě nejméně do září. Citigroup je objemem aktiv třetí největší bankou v USA.

Její akcie před polednem posílily o 23,8 procenta na 1,31 dolaru, když se pod hranici jednoho dolaru propadly poprvé vůbec minulý týden. Nahoru šly dopoledne i akcie ostatních bank. Emise Bank of America si připsala 25 procent a Wells Fargo stoupla o 10,5 procenta.

"Dostáváte zprávy od společností, jejichž podnikání už nevypadá tak zle," uvedl šéf investic společnosti NorthStar Investment Management. Dodal, že vláda tak dostává vzkaz, že musí především obnovit důvěru v systém, napsala agentura Reuters. Polední hodnoty indexů jsou z internetových stránek Yahoo! Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK