Koruna výrazně posílila na 27,13 Kč/EUR a 21,27 Kč/USD

10.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Česká měna dnes výrazně posílila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 17:00 koruna posílila na 27,13 Kč/EUR a 21,27 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. V odpoledních hodinách koruna dokonce prolomila hranici 27 korun za euro.

"Hladina 27 Kč/EUR dnes padla bez boje. Rozdíl mezi nejslabším a nejsilnějším kurzem tak dnes činil 59 haléřů," uvedl Vladimír Pikora z Next Finance. Koruna tak byla jednu chvíli nejsilnější od poloviny ledna.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka se dnes výrazně dařilo středoevropským měnám. "Maďarský forint se blíží psychologické hranici 300 HUF/EUR po náznaku, že centrální banka intervenovala na jeho podporu," dodal Vlk s tím, že to mělo vliv i na korunu a polský zlotý. Mírně pozitivní mohlo být také upozornění Moody's, že Česko, Slovensko a Polsko mají dobře ukotvený rating.

Americký dolar kolem 17:00 oslabil na 1,2753 USD/EUR. Komentář generálního ředitele americké banky Citigroup, podle kterého byla banka v prvních dvou měsících letošního roku zisková, stáhl americký dolar dolů. Zpráva podpořila akciové trhy, a způsobila tak nezájem investorů o investice do bezpečného majetku, mezi který se řadí i dolar.

Podle Pikory dnes investoři dolar opouštěli jako bezpečný přístav a troufli si spekulovat i s jinými měnami. "Pozitivní nálada ve světě, kterou podpořila příznivá zpráva ze Citigroup, oslabuje nízkoúročený dolar," uvedl Vlk. Doplnil, že pohybu na eurodolaru pomohl i komentář zástupce Evropské centrální banky Axela Webera k sazbám, které by podle něj neměly klesnout pod jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK