Veleba: AK chystá kongres agrárních organizací nových zemí EU

10.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Agrární komora České republiky chystá na konec května do Brna kongres nevládních agrárních organizací z deseti zemí východní Evropy, kde by měl být dohodnutý jednotný postup zemědělců z nových členských států EU. Cílem konference bude snaha o založení jednotné aliance za rychlé vyrovnání podmínek mezi starými a novými zeměmi Evropské unie. Prezident Agrární komory Jan Veleba to dnes řekl v radiu Impuls.

"Cílem protestů zemědělců, které jsou plánovány na tento čtvrtek, je pouze sjednocení podmínek pro všechny zemědělce v rámci EU," řekl Veleba. Přístupová dohoda z konce roku 2003 je pro české zemědělce prý špatná.

"Podpořili jsme vstup do Evropské unie, i když to bylo pro mnohé překvapení. Domnívali jsme se, že se s námi bude zacházet rovně. Po pěti letech od vstupu ale vidíme, že tomu tak vůbec není. Nejde ale jenom o nás, ale i o další země středovýchodní Evropy," řekl podle serveru Euro.cz Veleba. Podle usnesení sněmu Agrární komory, která zastupuje 80 procent zemědělců, komora odmítá Lisabonskou smlouvu, píše server Euro.

V pondělí vládou schválenou finanční pomoc ve výši 2,6 miliardy korun pro zemědělce postižené finanční krizí považuje Veleba za protikrizové opatření. "Nejsou to ovšem přímé peníze, z nichž někdo dostane například připlaceno za jeden litr mléka, který dnes již někteří zemědělci prodávají za polovinu ceny," řekl Veleba na radiu Impuls s tím, že mléční farmáři za první dva měsíce utržili o jednu miliardu korun méně než ve stejném období minulého roku a situace je i nadále velmi vážná. "Mléko byl startovací mechanismus té čtvrteční akce," dodal Veleba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK