UBS revidovala loňskou ztrátu na 20,9 miliardy franků

11.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 11. března (ČTK) - Švýcarský bankovní ústav UBS revidoval loňskou ztrátu na 20,9 miliardy franků (CHF; asi 387,4 miliardy Kč), zatímco dosud uváděl ztrátu 19,7 miliardy CHF. Ztráta, kterou UBS utrpěla, je největší, jakou kdy nějaký švýcarský podnik zaznamenal. Banka navíc upozornila, že v letošním roce počítá s dalšími riziky.

UBS je ze všech významných evropských bank zřejmě nejvíce zasažena finanční krizí a navíc má problémy ve Spojených státech. Americká vláda se s bankou soudí o to, že UBS údajně usnadňuje bohatým klientům ze Spojených států neplatit daně.

Banka uvedla, že náročný bude i letošní rok, převážně proto, že ústav se pohybuje i na málo likvidních trzích a podléhá značným výkyvům na finančních trzích. Za zvýšením loňské ztráty je mimo jiné tvorba rezerv na pokutu, kterou banka dostala v USA, a nutnost dalších odpisů, z části však i náklady na soudní spory.

"I po výrazném snížení rizika zůstaneme vystaveni nelikvidním a rozkolísaným trhům, a proto budou naše zisky po určitou dobu i nadále v ohrožení," uvedla UBS ve zprávě akcionářům. Výhled na nejbližší období tak podle managementu zůstává mimořádně opatrný.

Akcie UBS po zahájení obchodování na burze v Curychu klesly zhruba o 3,8 procenta. Nepřidaly se tedy k euforickému růstu, který v úterý zahájily akcie bank v USA v reakci na příznivé hospodaření banky Citigroup za první dva měsíce letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK