ČEZ podepsal v Albánii privatizační smlouvu na koupi firmy OSHH

11.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Tirana 11. března (ČTK) - Albánská vláda dnes podepsala s českou energetickou společností ČEZ smlouvu o prodeji 76procentního podílu ve společnosti OSHH, jediném albánském distributorovi elektřiny. Dokončení celé transakce je očekáváno v nejbližších měsících, sdělila ČTK mluvčí firmy Eva Nováková.

Výběrová komise určila ČEZ jako vítěze privatizačního tendru již v říjnu 2008. ČEZ za většinový podíl ve společnosti OSSH nabídl 102 milionů EUR (zhruba 2,74 miliardy korun). Privatizovaná distribuční společnost OSHH obsluhuje celé území Albánie přibližně s miliónem zákazníků, hrubá roční dodávka elektřiny činí 5,3 TWh.

"Volba společnosti ČEZ bude znamenat významné zlepšení v dodávce elektřiny v Albánii, což povede i ke zvýšení spokojenosti zákazníků," uvedl albánský ministr hospodářství, obchodu a energetiky Genc Ruli.

"Pro ČEZ je dnešní podpis smlouvy dalším krokem v konsolidaci pozic v regionu jihovýchodní Evropy. Analytici očekávají z dlouhodobého pohledu až pětiprocentní růst spotřeby elektřiny v Albánii, rychlejší tempo dosahuje v regionu jen Turecko, kde mj. Skupina ČEZ také působí," řekl generální ředitel ČEZ Martin Roman. V jiných evropských zemích jde většinou o nárůsty "jen" okolo dvou až tří procent, dodal.

Albánie se v několika posledních letech potýká s obrovským nedostatkem elektřiny, způsobeným zvláště absencí investic do výstavby elektráren v minulých desetiletích. Objem ročního dovozu elektřiny kolísá podle disponibility vodních elektráren v zemi, například v roce 2007 Albánie importovala zhruba 40 procent ze své roční spotřeby.

V Albánii dosahuje spotřeba elektřiny na hlavu oproti ČR méně než jedné třetiny. Ve srovnání s Rakouskem činí spotřeba elektřiny na hlavu dokonce méně než jednu čtvrtinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK