Sazka loni zvýšila tržby o 5,3 procenta na 8,1 miliardy korun

11.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Největší loterijní firma v tuzemsku Sazka loni zvýšila tržby z hlavní oblasti podnikání meziročně o 5,3 procenta na 8,1 miliardy Kč. Kurzové a sportovní sázky meziročně stouply o 53,6 procenta a herní systém Starport o 39,2 procenta. Vklady číselných loterií, které jsou pro tržby společnosti nejvýznamnější, meziročně narostly o čtyři procenta. Předběžné výsledky dnes Sazka oznámila ČTK v tiskové zprávě.

Nárůst kurzových a sportovních sázek souvisel především se spuštěním portálu www.e-sazka.cz, umožňujícího přípravu sázky na internetu s jejím následným uzavřením na terminálu nebo prostřednictvím telefonu. Rozvoj herního systému Starport, moderních propojených videoautomatů, odpovídá skutečnosti, že segment technických her patří v rámci sázkového a loterního průmyslu v České republice k nejdynamičtějším.

Z jiných sázkových společností Tipsport již dříve oznámil za loňský rok meziroční pokles tržeb o zhruba desetinu na asi pět miliard korun a Fortuna naopak růst o přibližně šest procent na zhruba 3,7 miliardy korun.

Tržby nejstarší a nejpopulárnější číselné loterie Sportka se zvýšily v loňském roce o 5,8 procenta a tržby číselné loterie Euromilióny o 42,8 procenta. Meziročně vzrostly rovněž tržby rychlých her, pokles naopak zaznamenaly vklady okamžitých loterií, tedy stíracích losů.

Vyšší vklady číselných loterií Sportka a Euromilióny odrážejí objemné částky, o které se hraje. Nejvyšší výhra loni činila 82,3 milionu korun, aktuální jackpot loterie Euromilióny překročil 78 milionů korun. Výhru přes milion korun si v loňském roce odneslo 68 sázejících, ve 24 případech výhra překročila desetimilionovou hranici.

Celkové loňské výsledky včetně zisku by Sazka měla zveřejnit na přelomu března a dubna, doplnil mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund. V roce 2007 čistý zisk Sazky meziročně klesl na 1,42 miliardy korun z předchozí rekordní výše 1,7 miliardy korun. Její celkové výnosy předloni mírně stouply na 10,4 miliardy korun. Akcionáři Sazky jsou výhradně občanská sdružení působící v oblasti sportu a tělovýchovy. Největším akcionářem je Český svaz tělesné výchovy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK