Ekonomika se propadá rychleji, než odhadovala ČNB

11.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Dnešní údaje Českého statistického úřadu o zpomalení růstu hrubého domácího produktu za čtvrté čtvrtletí na meziročních 0,7 procenta byly o 1,3 procentního bodu nižší, než odhadovala ve své prognóze Česká národní banka. Vliv na rozdíl měla úprava metody očišťování HDP o kalendářní vlivy a výraznější nástup hospodářského útlumu, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Mezičtvrtletně ekonomika zaznamenala poprvé od roku 1998 pokles, a to o o 0,9 procenta. "Uvedený mezičtvrtletní sezónně očištěný pokles reálného HDP za 4. čtvrtletí loňského roku znamená výraznější nástup fáze hospodářského útlumu oproti prognóze ČNB, která předpokládala v závěrečném čtvrtletí loňského roku stagnaci výkonu ekonomik," uvedla centrální banka.

Růst spotřeby domácností odpovídal podle Holuba ve čtvrtém čtvrtletí očekáváním ČNB. Spotřeba vlády oproti odhadovanému růstu slabě poklesla. Rovněž tempa růstu vývozu i dovozu zboží a služeb se propadla do výrazně záporných hodnot, zatímco ČNB očekávala zhruba stagnaci dynamiky obratu zahraničního obchodu. "Propad globální poptávky se tak na vývoji české ekonomiky projevil rychleji a výrazněji oproti předpokladům prognózy," uvedl Holub.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK