Čtvrteční demonstrace zemědělců začne v 10:30

11.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Čtvrteční demonstrace zemědělců v Praze začne oficiálně v 10:30 projevy před budovou ministerstva zemědělství (MZe) na Těšnově. Protestující zemědělci se budou před ministerstvem scházet ale již o hodinu dříve, informovala dnes ČTK Agrární komora České republiky.

Od budovy MZe se zemědělci vydají přes ulici Na Florenci směrem k hotelu Marriot na pražském Novém Městě, ve kterém se bude konat konference k politice kvality u příležitosti českého předsednictví. Tam mají zemědělci ve 12:15 na programu setkání s eurokomisařkou pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischer-Boelovou.

Průvod by měl dál pokračovat ulicemi Havlíčkovou, Dlážděnou, přes Senovážné náměstí vlevo okolo budov do ulice Opletalovy. Na Václavské náměstí by protestující zemědělci měli dorazit kolem 13:00. Ukončení akce předpokládají mezi 13:30 a 14:00. AK dnes ČTK informovala, že časový rámec bude pravděpodobně proměnný podle vývoje událostí.

Na protestní akci přijedou podle Agrární komory zemědělci jak z nových členských států EU, Slovenska, Maďarska, Polska, Slovinska a Litvy, tak i z Německa a Rakouska, aby vyjádřili solidaritu svým kolegům.

Farmáři budou demonstrovat kvůli horším dotačním podmínkám, které mají zemědělci z nových členských zemí v porovnání se starými členskými státy. Požadují dorovnání úrovně dotací dříve než v nyní plánovaném roce 2013; chtějí také, aby stát výrazněji podpořil chovatele dojného skotu.

Mluvčí pražské policie Ján Mikulovský dnes ČTK řekl, že policisté budou ohlášenou demonstraci monitorovat. Jejich hlavním cílem bude zajistit plynulost a bezpečnost dopravy. Mluvčí nedokázal upřesnit, kolik policistů bude na akci dohlížet - podle něj bude záležet na tom, kolik demonstrantů na Těšnov a na Václavské náměstí nakonec dorazí.

Policisty výrazněji zaměstnala například akce z prosince 2002, kdy zemědělci protestovali proti podmínkám vstupu do EU. Po pražské magistrále pochodovalo téměř 10.000 demonstrantů, policie musela odklonit dopravu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK