Pražská burza znovu posílila

11.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Pražská burza v průběhu dnešního obchodování navázala na úterní posílení a znovu vzrostla. Dařilo se především akciím společností Erste bank, VIG, CME a ČEZ, naopak nejvíce ztratily cenné papíry AAA Auto a Unipetrolu. Hlavní index PX si připsal 2,33 procenta na 675,6 bodu, vyplývá z údajů burzy.

"Podobně se daří akciím v západní Evropě, kde rostou především banky a také automobilky kvůli spekulacím o fúzi společností Renault a Peugeot," doplnil Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky. Podle něj pražská burza dnes pokračuje v úterním růstu opět hlavně díky finančním institucím.

Cenné papíry rakouské banky Erste si dnes připsaly 6,69 procenta na 234,40 koruny a pojišťovna VIG posílila o 3,48 procenta na 478,60 Kč. Znovu se dařilo také akciím mediální skupiny CME, které dnes vzrostly o 4,68 procenta na 127,24 koruny. Energetická společnost ČEZ si dnes připsala 2,50 procenta na 697,50 Kč.

Akcie sítě autobazarů AAA Auto patřily k pětici titulů, které dnes v Praze ztrácely. Společnost AAA odepsala 1,96 procenta a její cenné papíry zavíraly o haléř pod pěti korunami. Více než procento ubraly i akcie textilní firmy Pegas Nonwovens a petrochemického holdingu Unipetrol.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK