Nečas: Nezaměstnanost letos bude možná i 10 pct

11.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Česku letos zřejmě bude činit osm procent, vyloučit ale nelze ani její nárůst k desetiprocentní hranici. V pořadu Impulsy Václava Moravce to dnes řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Dodal, že jde o horní úroveň jedné z variant, se kterou ministerstvo počítá.

"Není to černý scénář, je to jeden z alternativních scénářů, jeden z možných scénářů. V průběhu letošního roku nezaměstnanost může dostoupat až na deset procent, ale patří to spíše k té horní hranici rozptylu odhadu, se kterým pracujeme," řekl Nečas v Impulsech Václava Moravce. Minulý měsíc přinesl historicky nejvyšší únorový přírůstek počtu nezaměstnaných, když míra nezaměstnanosti vzrostla na 7,4 procenta.

Podle Nečase by mohly protikrizové návrhy zákonů připravované jeho resortem být schváleny oběma komorami parlamentu nejpozději v dubnu. "Já pevně doufám, že tři klíčové návrhy zákonů, které jsou součástí národního protikrizového plánu, to znamená novela zákonu o dani z příjmu, kde se zrychlují odpisy, novela zákonu o sociálním zabezpečení, kde se zavádí degresivní sleva na sociálním pojištění a velká novela insolvenčního práva, by mohly být schváleny oběma komorami nejpozději v dubnu," řekl Nečas.

Dodal, že některá opatření exekutivního typu, jako programy na podporu školení a vzdělávání zaměstnanců, by měly být spuštěny ještě v březnu.

Nečas potvrdil, že jeho ministerstvo práce bude potřebovat více peněz z důvodu stoupající nezaměstnanosti, a s tím souvisejícími vyššími náklady na vyplácení dávek v nezaměstnanosti. "Podpory v nezaměstnanosti budou vyšší než zhruba těch pět miliard nebo šest miliard korun, se kterými se počítalo. Ta částka s vysokou pravděpodobností přesáhne deset miliard korun a my vedeme příslušná jednání s ministerstvem financí, abychom posílili v této věci rozpočtovou kapitolu resortu MPSV jak z interních, tak z externích zdrojů," řekl Nečas.

V lednu letošního roku byla míra nezaměstnanosti 6,8 procenta. Důvodem prudkého nárůstu nezaměstnanosti je podle analytiků recese ekonomiky. Ekonomové očekávají, že na konci roku míra nezaměstnanosti překročí osm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK