Jižní Čechy ochrání protipovodňová opatření za 900 milionů korun

11.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 11. března (ČTK) - Jižní Čechy mají ochránit protipovodňová opatření za 900 milionů korun. Jde o peníze na stavby a úpravy řek, s nimiž již Povodí Vltavy začalo nebo se teprve připravují. Například 180 milionů korun na ochranné zdi a úpravu koryt Lužnice a Nežárky pomohou ochránit Veselí nad Lužnicí. S opatřeními chce město začít už letos. Stát vydá do roku 2013 na prevenci před záplavami celkem 14 miliard korun.

"Veselí má projekt schválený v meziresortní pracovní komisi. Povodí teď musí zahájit přípravné práce, odsoutěžit a zahájit stavbu. Jižní Čechy hodnotím celkově jako velmi úspěšný projekt," řekl dnes novinářům ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Jako příklad uvedl dokončenou úpravu hráze na Nové řece na Třeboňsku a dále prohrábku Vltavy v Českém Krumlově a v Českých Budějovicích. Český Krumlov přitom ohrožuje každá větší voda.

"V současnosti jsou některé objekty ve městě zatápěny již při jednoleté povodni," uvedla tisková mluvčí Povodí Vltavy Petra Krainová.

V krajském městě mají úpravy za 170 milionů korun stejně jako v Krumlově ochránit před stoletou vodou. "Úprava koryta v délce více než šest kilometrů má za cíl snížit hladinu, zlepšit splavnost tohoto úseku a zároveň umožnit vyšší průtok při povodních, což zabrání vylití řeky z koryta," uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Prohrábka a úprava Vltavy mezi Dlouhým mostem a Českým Vrbným skončí v říjnu. Koryto tak získá průtočnou kapacitu 909 metrů krychlových za sekundu (m3/s). Při povodních v roce 2002 protékalo řekou při první vlně 8. srpna 888 m3/s a při druhé vlně 13. srpna se Vltavou valila tisíciletá voda s průtokem 1310 m3/s.

Splavňovací práce na protipovodňová opatření plynule navážou. Například v dubnu se začne budovat přístaviště u Lannovy loděnice nebo plavební komora na jezu v Českém Vrbném.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK