Sanofi-Aventis ovládá 96,8 procenta akcií Zentivy

12.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 12. března (ČTK) - Francouzský výrobce léků Sanofi-Aventis již ovládá 96,8 procenta akcií české farmaceutické společnosti Zentiva. Sanofi to dnes uvedla v tiskové zprávě, kterou zaslala ČTK, s konečnými výsledky nabídky na převzetí Zentivy. Finanční vyčíslení akvizice společnost nesdělila.

Procedurálně vypadá akvizice tak, že vlastníkem akcií je společnost Sanofi-Aventis Europe, která vlastní akciový kapitál společnosti Zentiva NV registrované v Nizozemsku.

V rámci nabídky Francouzi nakoupili více než 27,7 milionu akcií, včetně zhruba 320.000 ve formě globálních depozitních akcií (GDS). Další akcie Sanofi získala po skončení platnosti nabídky.

Vzhledem k tomu, že Sanofi-Aventis drží více než 95 procent akcií Zentivy, byly splněny podmínky pro zahájení procesu vytěsnění menšinových akcionářů podle nizozemských zákonů. Sanofi-Aventis hodlá proces zahájit v blízké době, konkrétní datum ale neuvedla.

Zentiva podle očekávání ve středu sdělila, že má v úmyslu stáhnout své akcie z obchodování na burzách. Pražská burza tím přijde o pátou nejvíce obchodovanou akcii v loňském roce. O krocích, které budou nezbytné k ukončení obchodování akcií Zentivy na pražské a londýnské burze, rozhodlo představenstvo firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK