Před budovou MZe protestují tisíce zemědělců

12.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Před budovou ministerstva zemědělství na pražském Těšnově demonstrují tisíce zemědělců z několika evropských zemí. Prezident Agrární komory Jan Veleba odhaduje, že počet demonstrantů překročí 5000, podle policie se jich dosud sešlo zhruba 2000. Rolníci protestují proti dotační politice EU a nízkým výkupním cenám mléka. Organizátoři vyzvali demonstranty ke slušnému chování během demonstrace.

Nespokojení farmáři před MZe drží transparenty, z davu se ozývá pískot, zvuk řehtaček a kravských zvonců. Zemědělci přivedli na místo protestu i dvě krávy. "Žádáme rovné podmínky v EU", je napsáno na největším transparentu. "Chceme chovat krávy, ne poslouchat voly" či "Spravodlivé podmienky pre všetkých" stojí na dalších. Nad hlavami demonstrantů jsou vidět vlajky jednotlivých států; vedle českých vlajky Slovenska, Maďarska, Litvy či Slovinska.

Veleba v projevu zopakoval, že čeští zemědělci požadují, aby dostávali stejné dotace jako rolníci ze starých členských zemí EU již od roku 2010 a ne až po roce 2013. "Požadujeme také kroky k záchraně dojného skotu. Dnešním dnem naše úsilí nekončí, ale začíná," prohlásil.

Před několika tisíc demonstrantů poté předstoupil ministr zemědělství Petr Gandalovič, kterého nespokojení rolníci přivítali pískotem a z jejich úst na adresu ministra často zněla i ostrá slova. "I já jsem pro rovné podmínky v EU, ale demonstrovat jste měli před pěti lety, kdy naši předchůdci podmínky vyjednávali," řekl rozzlobeným zemědělcům Gandalovič, podle kterého nyní nelze podmínky změnit. "Bude velký boj, aby podmínky byly rovné po roce 2013, tak nás podpořte," dodal.

Zároveň připomněl, že pro zemědělce je od dubna na garancích a dotacích připraveno 2,6 miliardy korun a zástupci Česka nyní v Bruselu jednají o záchranném balíčku pro tuzemské rolníky v hodnotě až jedné miliardy korun. Za svůj projev ale ministr sklidil pískot a nadávky.

Podle stínového ministra ČSSD Michala Haška zemědělci mají na protest právo. "Protestující zemědělci mají mou podporu jak z pozice stínového ministra zemědělství, tak i předsedy Asociace krajů ČR. Pokud české zemědělství postrádá byť jen minimální koncepci a resortní ministerstvo pracuje pouze jako hasič nejpalčivějších problémů, je hlasité upozornění názoru zemědělců logickým důsledkem," uvedl. Hašek žádá, aby na úrovni EU byla obnovena podpora exportu mléčných výrobků, přehodnoceno znevýhodnění nových členských zemí EU a urychleno dorovnání přímých plateb.

Akci přihlíží několik desítek policistů. "Žádné komplikace v dopravě jsme zatím nezaznamenali," řekl ČTK policejní mluvčí Ján Mikulovský. Podle něj totiž většina zemědělců do Prahy přijela autobusy, které nezajíždějí až do centra. Účastníci demonstrace se pak z okraje města dopravili na místo městskou hromadnou dopravou.

Po projevech se protestující vydají přes ulice Na Florenci, Havlíčkova, Dlážděná a Opletalova na Václavské náměstí. Cestou se hodlají zastavit před hotelem Marriott, kde se dnes a v pátek koná konference o politice jakosti za účasti eurokomisařky pro zemědělství Mariann Fischer-Boelové. Té chtějí předat své požadavky v písemné formě. Demonstranti požadují, aby farmáři v nových členských zemích EU dostávali na dotacích stejně peněz jako jejich kolegové ze starých členských zemí. Chtějí upozornit také na to, že kvůli nízkým výkupním cenám mléka hrozí mnoha chovatelům krach.

Na Václavském náměstí budou rolníci veřejnosti rozdávat české mléčné výrobky a letáky vysvětlující důvody protestu. Podle organizátorů by celá akce měla skončit kolem 13:30 společným zpěvem písně "Ach synku, synku".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK