Zemědělci ukončili demonstraci, které se zúčastnilo 8000 lidí

12.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Zemědělci ukončili krátce před 13:30 na Václavském náměstí demonstraci kvůli dotační politice a EU a výkupním cenám mléka. Podle odhadů policie se akce zúčastnilo 8000 lidí, šéf Agrární komory Jan Veleba odhadl účast zhruba stejně. Před ukončením akce farmáři položili pod sochu svatého Václava několik věnců, které podle nich symbolizují neutěšený stav českého zemědělství.

Zemědělci také kolemjdoucím rozdávali jogurty a letáky, na kterých byly sepsány jejich požadavky. Horní část Václavského náměstí zaplnili zhruba po Opletalovu ulici.

Demonstrace se vedle českých farmářů zúčastnili jejich kolegové ze Slovenska, Maďarska, Litvy či Slovinska. Během protestu rolníci před hotelem Marriott v centru Prahy rozlili 50 litrů mléka a vysypali 200 kilogramů obilí. Luxusní hotel hostí konferenci za účasti eurokomisařky pro zemědělství Mariann Fischer-Boelové.

Prezident Agrární komory Jan Veleba v projevu při zahájení demonstrace zopakoval, že čeští zemědělci požadují, aby dostávali stejné dotace jako rolníci ze starých členských zemí EU již od roku 2010, a ne až po roce 2013. "Požadujeme také kroky k záchraně dojného skotu. Dnešním dnem naše úsilí nekončí, ale začíná," prohlásil.

Před demonstranty poté předstoupil ministr Gandalovič, kterého nespokojení rolníci přivítali pískotem a z jejich úst na adresu ministra často zněla i ostrá slova. "I já jsem pro rovné podmínky v EU, ale demonstrovat jste měli před pěti lety, kdy naši předchůdci podmínky vyjednávali," řekl Gandalovič. Dodal, že nyní nelze podmínky změnit. "Bude velký boj, aby podmínky byly rovné po roce 2013, tak nás podpořte," dodal.

Zároveň připomněl, že pro zemědělce je od dubna na garancích a dotacích připraveno 2,6 miliardy korun a zástupci Česka nyní v Bruselu jednají o záchranném balíčku pro tuzemské rolníky v hodnotě až jedné miliardy korun. Za svůj projev ale ministr sklidil pískot a nadávky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK