Finančník Madoff přiznal vinu v případu "zpronevěry století"

12.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. března (ČTK) - Americký finančník Bernard Madoff podezřelý z klamání investorů a zpronevěry až 50 miliard dolarů (až 1,1 bilionu Kč) dnes u soudu přiznal vinu u všech 11 obvinění. V součtu mu hrozí až 150 let vězení. Madoffův případ je označován jako podvod století.

Již v prosinci finančník přiznal, že dlouhá léta investory podváděl a jeho investiční společnost Bernard L. Madoff Investment Securities fungovala na principu pyramidové hry, někdy známé jako letadlo. Madoff se těšil výborné pověsti a do jeho investiční společnosti vložila peníze řada bohatých a známých lidí, včetně věhlasných nadací. V minulosti byl i šéfem společnosti Nasdaq Stock Market, která je organizátorem trhu cenných papírů.

Madoff je obviněn především z podvodu při obchodování s cennými papíry, mezi body obžaloby je ale i podvod při převodu peněz, praní špinavých peněz nebo křivé svědectví. Vyšetřování ale podle prokuratury dál pokračuje. Madoff byl zatčen v prosinci a od té doby nebyl v tomto případě nikdo jiný obviněn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK