ČEZ loni zvýšil výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů o 9 pct

12.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Skupina ČEZ loni zvýšila tuzemskou výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů meziročně téměř o devět procent na 1,3 terawatthodiny. Energie by pokryla spotřebu 370.000 domácností. ČTK to dnes sdělila firma v tiskové zprávě. Příspěvek obnovitelných zdrojů na celkové výrobě elektřiny je ale minimální, méně než tři procenta. ČEZ loni elektřiny celkově vyrobil více než 60 terawatthodin.

Největší podíl na výrobě z obnovitelných zdrojů měly vodní elektrárny. Loni vyrobily zhruba 981 gigawatthodin elektřiny. To je meziročně téměř o tři procenta více.

Nejrychleji loni rostla produkce elektřiny z biomasy, stoupla o třetinu na 327 gigawatthodin. Produkce by pokryla roční spotřebu více než 93.000 domácností. "V horizontu několika let se počítá s výrobou jednoho milionu megawatthodin elektřiny spalováním biomasy, což je trojnásobek loňské výroby," uvedl tiskový mluvčí ČEZ Martin Schreier.

Podíl solární energie na výrobě elektřiny ve skupině ČEZ byl zanedbatelný a dosáhl pouhých osmi megawatthodin. Firma letos počítá i s výrobou z větrných elektráren.

ČEZ, jehož většinovým vlastníkem je stát, hodlá v následujících 15 letech investovat do rozšiřování výrobního potenciálu "zelené" energie 30 miliard Kč. Dvě třetiny z této částky mají připadnout právě na výstavbu větrníků, o zbytek se podělí výstavba a modernizace vodních elektráren a elektráren na spalování biomasy.

V roce 2010 by se podle závazku Česka mělo vyrobit osm procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. Loni byl jejich podíl kolem čtyř procent. Například uhelné elektrárny loni vyrobily 43 terawatthodin, což pokrývá téměř dvě třetiny celkové výroby elektřiny v Česku. Jaderné zdroje dodaly do sítě 25 TWh, což je více než 32 procent celkové produkce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK