Koruna zpevnila na 20,90 Kč/USD a 26,77 Kč/EUR

12.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Česká měna dnes posílila vůči dolaru na 20,90 Kč/USD, dostala se tak vůči americké měně na nejsilnější úrovně od poloviny letošního ledna. Vůči euru si koruna polepšila na 26,77 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka za dnešním posílením opět stojí posun na světových trzích, avšak ještě více zprávy ze Švýcarska. Švýcarská národní banka dnes snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu a oznámila, že oslabí švýcarský frank a bude nakupovat obligace. "Intervence a následné znehodnocení švýcarského franku středoevropským měnám pomohlo," popsal Jan Vejmělek z Komerční banky.

Jak vysvětlil Vlk, následné prudké oslabení švýcarského franku bylo vnímáno pozitivně pro země jako Maďarsko nebo Polsko, kde je značná část dluhů domácností v této měně. Maďarský forint a polský zlotý tak začaly posilovat, s čímž se svezla i česká měna.

Americký dolar dnes klesl na 1,2795 USD/EUR. Vlk zmínil, že dnešní data z americké ekonomiky byla smíšená - na jednu stranu lepší maloobchod, proti tomu více žadatelů o dávky v nezaměstnanosti. Maloobchodní tržby ve Spojených státech v únoru klesly o 0,1 procenta, zatímco v lednu se po revizi o 1,8 procenta zvýšily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK