Středoevropským měnám se daří, pomáhá pokles švýcarského franku

13.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 13. března (ČTK) - Měny středoevropských zemí dnes výrazně zpevňují a podle analytiků by se jejich růst mohl během dne ještě zrychlit. České, polské a maďarské měně nejvíce pomáhá pokles švýcarského franku. Ten oslabuje v reakci na zprávu švýcarské centrální banky (SNB), která uvedla, že se chystá prodávat vlastní měnu.

Oznámení centrální banky Švýcarska, které přišlo ve čtvrtek odpoledne, způsobilo prudký pád franku. SNB přijala rázné antideflační kroky, které spočívají v oslabení franku a dalším uvolnění měnové politiky. Banka totiž očekává, že zemi čeká recese.

Krok Švýcarů ale pomohl středoevropským měnám, jejichž prudké oslabení od konce minulého roku začalo ohrožovat domácnosti hlavně v Polsku a Maďarsku. V těchto dvou zemích je řada lidí, kteří si kvůli vysokým domácím úrokovým sazbám vzali půjčky v cizí měně, především ve švýcarských francích, které jsou minimálně úročeny.

"Krok švýcarské centrální banky podporuje výhled celého regionu, jestliže půjčky ve švýcarské měně představují největší hrozbu pro banky i dlužníky," sdělil analytický tým banky BPH ve Varšavě.

Obchodníci upozorňují, že po silném čtvrtečním kolísání by měny středoevropských zemí během dneška mohly ještě zpevnit. V pátek totiž obecně bývá nižší aktivita na trzích, podmínkou dalšího růstu těchto měn však je, že během dne nepřijdou špatné zprávy a vydrží nálada na akciových trzích.

Kurz forintu k euru zpevnil o více než 1,1 procenta na 293,35 HUF/EUR. Ve čtvrtek měna prudce oslabila po zprávě o vysokém deficitu na účtu obchodní bilance. Někteří analytici stále předpovídají, že forint bude i v dalších týdnech klesat, neboť maďarská ekonomika má ze všech zemí střední Evropy zdaleka největší problémy.

Zlotý zpevnil o téměř 1,5 procenta na 4,46 PLN/EUR, podobně česká koruna si připsala asi 1,4 procenta na 26,36 CZK/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK