Koruna ustoupila z ranních maxim na 26,45 Kč/EUR a 20,51 Kč/USD

13.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Česká měna dopoledne mírně korigovala ranní zisky vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 11:00 mírně oslabila vůči euru na 26,45 Kč/EUR, k dolaru výrazněji na 20,51 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. V úvodu dnešního obchodování se koruna dostala na nejsilnější úrovně od počátku roku.

Česká měna za poslední měsíc posílila k euru i dolaru nejrychleji ze všech světových měn sledovaných agenturou Bloomberg, a to v obou případech zhruba o 8,5 procenta, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Podle něj se na kurzy měn ve středoevropském regionu dál přenáší pozitivní nálada na světových trzích. "Jde samozřejmě o okamžitou náladu na trzích, která může být úplně opačná i za několik hodin," podotkl Vlk.

Připomněl také, že středoevropským měnám pomohla čtvrteční akce švýcarské centrální banky. Ta ve čtvrtek snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu a oznámila, že oslabí švýcarský frank a bude nakupovat obligace. Banka totiž očekává, že zemi čeká recese.

Vlk vysvětlil, že pro země s velkým dluhem ve švýcarských francích jsou nižší sazby a slabší frank dobrou zprávou, která zmenšuje problém se splácením. Značné dluhy ve švýcarských francích mají například maďarské domácnosti a pozitivní nálada se tak od forintu přelévá i na další středoevropské měny.

Americký dolar kolem 11:00 oslabil na 1,2891 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK