Francouzští dělníci zadržovali manažery Sony kvůli propouštění

13.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 13. března (zpravodaj ČTK) - Francouzští zaměstnanci japonské firmy Sony, která chystá v dubnu uzavřít na jihozápadě země výrobní závod na magnetické součástky, zadržovali 24 hodin manažery továrny včetně jejího ředitele. Snažili se tak vymoci výhodnější podmínky propuštění, až se provoz nedaleko Bordeaux definitivně zastaví.

V průběhu dnešního dopoledne bylo vedení propuštěno poté, co dostali dělníci záruky, že se budou moci zúčastnit vyjednávání zejména o výši odstupného. S uzavřením závodu v Pontonx-sur-l'Adour přijde o místo 311 lidí.

Zajetí vedoucích pracovníků může ještě vyústit v soudní dohru pro nezákonné omezování osobní svobody. Incident patří k množícím se krajním reakcím, které vyvolává prohlubující se napětí v celé Francii kolem pokračujícího zavírání továren a propouštění dělníků.

Právě dnes francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová kritizovala rozhodnutí německého výrobce pneumatik a automobilových součástek Continental uzavřít továrnu v Clairioix a zrušit tam 1120 pracovních míst. Francouzská vláda hrozí, že požene Continental k soudu.

Společnost Sony chtěla na jihozápadě Francie původně přejít z výroby magnetických komponent na solární panely, ale nakonec si to rozmyslela. Zaměstnance tím ovšem rozhořčila, protože tak ztratili naději na zachování pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK