Evropská komise navýší množství másla pro intervenční výkupy

13.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Evropská komise nejspíše již v příštím týdnu navýší množství másla pro intervenční nákupy. Po konferenci věnované kvalitě zemědělských produktů a potravin, která se od čtvrtka konala v rámci českého předsednictví v Praze to dnes novinářům řekla eurokomisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischer-Boelová. Intervenční nákupy sušeného odstředěného mléka (SOM) a másla začaly začátkem března, měly by ulehčit přebytkům na mléčném trhu.

Celkově mělo být do konce září prostřednictvím příslušných státních agentur vykoupeno 30.000 tun másla a 109.000 tun sušeného mléka. Vzhledem k očekávanému velkému zájmu o ně ale komise již od ledna avizovala jejich možné zvýšení.

Na výrobu uvedeného množství SOM bude spotřebován tuk z přibližně 660 milionů litrů mléka. Ze zbytku po této výrobě se dále vyrobí asi 60.000 tun sušeného odstředěného mléka. Na zbývajících 49.000 tun se spotřebuje dalších zhruba 539 milionů litrů. Roční výroba mléka v Evropské unii činí zhruba 150 miliard litrů; Česká republika se na vyrobeném množství podílí zhruba dvěma procenty - 2,7 miliardy litrů.

Evropská komise se v lednu rozhodla pomoci stagnujícímu trhu mléka také dotováním vývozů mléka a mléčných výrobků. V únoru rozhodla o navýšení těchto subvencí. Podle výkonného ředitele Českomoravského svazu mlékárenského Michala Němce ale zůstává i po navýšení subvencí pro české mlékárny subvencovaný vývoz ztrátový.

Světový trh s mlékem čelí problémům již několik měsíců, po vysokých cenách na začátku loňského roku nastal kvůli stagnující poptávce propad v jeho závěru, který pokračuje. Světové ceny mléka byly v únoru na nejnižší úrovni od roku 2003.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK