Pražská burza v týdnu vyrostla o letos rekordních 7,6 procenta

13.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Na pražské burze v uplynulém týdnu po dlouhé době výrazně převládaly nákupní objednávky. Oživení zahraničních akciových trhů v čele s americkou burzou vedlo k zatím nejsilnějšímu týdennímu zhodnocení letos a odpoutání od více než pětiletého minima. Hlavní index PX stoupl o 7,6 procenta na 692,3 bodu. Výsledky dnes ČTK převzala z burzy.

Poptávku po akciích podpořila například vyhlášení bank Citigroup, J.P. Morgan nebo Bank of America o ziskovém hospodaření v prvních dvou měsících roku. "Obnovená životaschopnost amerického bankovního sektoru zlepšuje vyhlídky na brzké ukončení krize ve finančním odvětví a zvyšuje atraktivitu finančních akcií," uvedla firma X-Trade Brokers ČR.

K hitům proto patřily bankovní akcie. Cena akcií skupiny Erste, do které patří Česká spořitelna, vyrostla o 19,6 procenta na 249,8 koruny a akcií Komerční banky o 8,8 procenta na 1813 korun.

Akcie mediální skupiny CME zpevnily díky vzestupu na domovském americkém trhu Nasdaq o 19,9 procenta na 140,05 koruny, což byl nejlepší výkon v systému pro přední akcie SPAD.

Akcie developera Orco Property podpořila změna vlastníků a přidaly 17,1 procenta na 104,54 koruny. Největším akcionářem firmy Orco se zřejmě stala tuzemská investiční společnost Prosperita s podílem 5,02 procenta. Naopak akcie konkurenční realitní skupiny ECM spadly o 12,3 procenta na 211,9 koruny.

Akcie energetické skupiny ČEZ, největší firmy na trhu, získaly 9,3 procenta na 711,6 koruny. Některé brokerské domy snížily ocenění akcií ČEZ kvůli očekávanému poklesu cen a spotřeby elektřiny, ale nadále radily investorům akcie ČEZ nakupovat. Třeba firmy KBC Securities stanovila roční strop k akciím ČEZ na 956 Kč a Komerční banka na 915 Kč.

Akcie farmaceutické firmy Zentiva si polepšily o 5,8 procenta na 1154 korun. Společnost Sanofi-Aventis nedávno dokončila nabídku převzetí za 1150 Kč na akcii a nyní drží přes 95 procent akcií Zentivy. Zentiva oznámila, že plánuje své akcie stáhnout z burzy. Sanofi-Aventis ale musí předtím dokoupit podíly zbylých akcionářů. Ti podle makléřů zřejmě spekulují na výhodnější cenu.

Objem obchodů s akciemi nevýrazně stoupl na zhruba 6,9 miliardy korun, což byl za poslední rok hluboce podprůměrný výsledek. "Investoři s otevíráním větších pozic stále váhají, aktivita je tak poměrně nízká," uvedla makléřka firmy Atlantik FT Tereza Jalůvková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK